Cinemagrafi

Cinemagrafi, vangitseva vaihtoehto valokuvalle

Osa tuosta valokuvastahan liikkuu! Hetkinen, onko se valokuva vai video vai mitä ihmettä? No tätä ihmettä: cinemagrafi! Tässä postauksessa esittelemme katseen vangitsevaa cinemagrafia ja sen monia käyttömahdollisuuksia.

Cinemagrafi sai alkunsa niinkin hiljattain kuin vuonna 2011. Idean taustalla ovat newyorkilaiset Jamie Beck ja Kevin Burg, muotikuvaaja ja liikegraafikko. Heidän taitojaan yhdistelemällä syntyi aivan uusi ilmaisumuoto videon ja valokuvan välille, nimittäin liikkeen yhdistäminen staattiseen kuvaan. Cinemagrafissa pieni osa, jokin tietty liike, on erotettu videosta ja otettu osaksi valokuvaa. Liikettä toistetaan loopilla, jolloin se tuntuu jatkuvan loputtomiin. Efekti on taianomainen, vangitseva.

Visuaalisessa ympäristössä, jossa olemme tottuneet siihen, että huomiotamme hamutaan jos jonkinlaisella räiskeellä ja nopeilla videoleikkauksilla, cinemagrafit tuovat pöytään jotain hienovaraisempaa. Kuvan koko liikkeen näkee nopeasti, mutta silmä jää silti herkästi tutkimaan kokonaisuutta tarkemmin.

Yrityksen näkökulmasta cinemagrafi ei ole vain jännittävä kuriositeetti, vaan oikea huomiotehdas. Esimerkiksi Microsoft vertaili tavallisen valokuvan ja cinemagrafin vaikutuksia mainoskampanjassaan. Valokuvaan verrattuna cinemagrafi sai Facebookissa 85 % enemmän sitoutumisia. Twitterissä ero oli vieläkin huomattavampi, cinemagrafi sai 110 % enemmän tykkäyksiä ja katsojia kuin valokuva. Me Super Otuksessa olemme huomanneet saman: yksi suosituimmista LinkedIn-postauksistamme sisältää cinemagrafin, ja cinemagrafit tapaavat saada runsaasti yli 10 sekunnin katseluita Facebookissamme, vaikka itse liike ehtii toistua tuona aikana jo useamman kerran.

Moni suuri brändi onkin ottanut cinemagrafit avosylin vastaan. Muotimaailmasta levinnyt ilmiö on käytössä esimerkiksi IKEAn, Coca Colan ja Mercedez-Benzin  markkinoinnissa.

Käyttömahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu vain suurten yritysten massiiviseen mainontaan. Videoelementin vuoksi cinemagrafi ei sovi painotuotteisiin, mutta sähköisesti se tuntuu menestyvän ja saavan huomiota osakseen poikkeuksetta valokuvaa enemmän. Sosiaalisen median nopeassa virrassa katsoja ehtii nähdä koko liikkeen, toisin kuin pidemmän videon. Pienelläkin liikkeellä kokonaisuuteen saadaan tuotua tarinallisuutta ja läsnäoloa. Koska cinemagrafit ovat suurelle yleisölle vielä suhteellisen uusi asia, katsotaan niitä vielä toisenkin kerran: ”Hetkinen, liikkuiko tuo valokuva?”

Sosiaalisen median lisäksi yritys voi käyttää cinemagrafeja nettisivuillaan ohjaamassa huomiota toivottuun suuntaan hienovaraisesti. Cinemagrafit istuvat hyvin myös uutiskirjeisiin, digitaalisille mainostauluille, verkkomarkkinointiin ja jopa televisioon.
Psst! Me Super Otuksella toteutamme monipuolisia cinemagrafeja yritysten käyttöön.  Tutustu tarkemmin!

Lähteet: