Mobiilivideo: yksi tapa sopeuttaa yritystoimintaa koronan ja poikkeustilan vallitessa.
Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Korona on iskenyt meidän jokaisen arkeen ja juhlaankin. Yrityksiä on suljettu tai toimintaa pienennetty tai mukautettu toistaiseksi määrittämättömäksi ajaksi poikkeustilan vuoksi. Kuinka selvitä eteenpäin? Tässä artikkelissa kerromme, miten käyttää videota toimintasi vahvistamiseksi ja 3 askelta toteutukseen!
Tällaisen kriisin keskellä pitää etsiä uusia mahdollisuuksia ja toimintatapoja. Kuluttajat ovat kotona eivätkä käyttämässä palveluita tai ostamassa hyödykkeitä, mutta se ei tarkoita, etteikö heillä olisi yhä tarpeita ja mielenkiintoa näitä kohtaan. Pitää vain keksiä, kuinka yritykset voivat palvella asiakkaitaan mahdollisimman hyvin myös etänä. Mobiilivideo avuksi!
Työmme ja kokemuksemme videoalan ammattilaisina on antanut meille näyttöä videon voimasta yritystoiminnassa. Haluaisimme nyt hieman jakaa 3 askelta helppojen mobiilivideoiden tekemiseen tämän pandemian keskellä. Toivottavasti saat tästä ideoita oman toimintasi sopeuttamiseen!

Miten videoita voi käyttää yritystoiminnan tukena juuri nyt?
Videoilla on suuri voima, koska niissä yhdistyy informaation, tunteen ja taidon välittyminen. Yhdessä yhteisönä voimme kertoa, neuvoa, opettaa, inspiroida ja auttaa.
Joillain aloilla toiminnan jatkaminen videoiden muodossa on hyvinkin mahdollista. Esimerkiksi joogatunteja voi antaa videoiden muodossa. Ohjaaja voi kuvata itseään joko työpaikallaan tai kotona, ja välittää videon asiakkailleen. Myös monet muut tämän tapaiset palvelut mahdollistavat videoiden käytön.
Tiedon välitys videon muodossa on nopeaa ja some-ystävällistä. Esimerkiksi monet ravintolat ovat muuttaneet toimintaansa ja ottavat vastaan vain tilauksia ja toimittavat ruuan itse. Tällaisesta asiasta tiedottaminen videon kautta tavoittaa luultavasti vakioasiakkaat, mutta myös laajemman yleisön. Videolla yritysten osaajien persoonat nousevat esiin ja tuovat ainutkertaista väriä tavanomaiseen viestintään verrattuna. Tiedottamisen arvo nousee, kun nopeat muutokset ja rajoitukset puskevat päälle.
Palvelun tarjoamisen ja tiedottamisen lisäksi nyt on mitä mainioin aika panostaa sisällöllisesti arvokkaaseen viestintään tulevaisuutta silmällä pitäen. Voidaan opettaa ja näyttää, kuinka yrityksen tarjoamia tuotteita käytetään, inspiroida ja luoda kysyntää, luoda yhteisöä. Myös peruttuja tilaisuuksia voidaan jossain määrin pitää videoiden muodossa.
1 –Videon suunnittelu
Kun videon tavoite on selvillä, päästään kysymykseen “miten”. Miten haluat kertoa asiasi? Vai haluatko kertoa lainkaan, vaan mielummin näyttää? Yksinkertainen ja selkeä ratkaisu on tietenkin video, jolla kerrot itse viestisi. Tällöin kameran ei tarvitse liikkua eikä juuri mitään leikkauksia videolle tarvita.
Toinen vaihtoehto on nopeutettu video. Puhelimista löytyy usein timelapse-niminen ominaisuus, jolla esimerkiksi 30 min videosta saadaan nopeutettua minuutin mittainen. Tällainen kuvaustyyli sopii mainiosti kuvaamaan projektin etenemistä, esimerkiksi sitä, kun kondiittori koristelee kakun. Timelapse-ominaisuus pitää valita jo ennen videon kuvaamisen aloittamista.
Pidemmät, yhtäjaksoiset videot, kuten yllä mainittu joogatunnin taltiointi, ei juuri käsittelyä kaipaa. Tarinallisissa videoissa pienellä videon leikkauksella voit yhdistellä useita eri pätkiä yhteen. Someen voi sopia myös vain muutaman sekunnin mittaiset boomerang-videot, jossa sama pieni pätkä videota toistuu edestakaisin. Vain luovuutesi on rajana, ja sitäkin voi harjoittaa!
Katsojan huomion saamiseen somessa on vain silmänräpäys aikaa. Videon alun pitää siis olla huomiota herättävä, jotta se katsotaan loppuun saakka. Ajatuksia herättävä kysymys, yllättävä elementti ja mukaansatempaava tunnelma ovat hyviä lähtökohtia. Muissa kanavissa yritysten videoiden kohdalla on tärkeää muistaa sisällyttää videoon myös yrityksen logo tai muu selkeästi tunnistettava piirre, jotta katsoja ymmärtää ja ennenkaikkea muistaa, että video on juuri teidän. Mobiilivideo on osa brändiänne, kun se on julkaistu!
Esimerkkejä videoista:
- Palvelun taltiointi (esim. joogatunti)
- Palvelun esittely
- Tiedotus: esimerkiksi kuinka korona vaikuttaa palveluihinne
- Tuotteen esittely
- Tutoriaali tai muu “opetusvideo”
- Timelapse-video

2 –Tekniikka
Kuvaus onnistuu luonnollisesti omalla älypuhelimellasi. Voit kuvata puhelimen omalla kamerasovelluksella, tai ladata siihen soveltuvan apin. Esimerkiksi Film Pro‘lla voi säätää kameran asetuksia.
Hyvä valaistus on videon laadun kannalta erittäin tärkeää. Luonnonvaloa on saatavilla hyvin ulkona tai ikkunan ääressä. Hyvä valo on valkoista, pehmeää ja tarpeeksi kirkasta. Hyvässä valaistuksessa värit näkyvät aitoina, ihmiset näyttävät omalta itseltään ja kuva on terävin. Asetu siis joko kasvot suoraan kohti ikkunaa tai pienessä kulmassa ja varmista, ettei kasvoillesi tule jyrkkiä varjoja.
Toinen laadun kannalta oleellinen osa on kuvan vakaus. Saat puhelimen pysymään paikallaan sille tarkoitetulla jalustalla tai asettamalla sen nojalleen vaikkapa tukevasti mappia vasten. Jos haluat liikuttaa kameraa, kannattaa tarkastaa asetuksista, onko puhelimessasi kuvanvakaajaa. Se tasoittaa käsien tutinaa ja tekee videosta miellyttävämmän katsoa.
Kolmas laadun kannalta oleellinen tekijä on ääni. Jos käytät puhelimen omaa mikrofonia, pidä huoli, ettet tuki sitä sormellasi, ja olet tarpeeksi lähellä puhelinta. Jos haluat viedä videoidesi laadun uudelle tasolle, voit harkita myös pienen mikrofonin hankintaa. Mikrofoneja on monenlaisia, esimerkiksi puhelimeen tai puhujan kaulukseen kiinnitettäviä. Laadukas ääni tekee laadukkaan videon pienin panostuksin!
Lista kalustosta, jota me käyttäisimme mobiilivideon teossa:
Jalusta
- Manfrotto 500B (kevyt valaisujalusta, jolla saat säädettyä korkeutta 48-190 cm)
- Joby griptight one gorillapod
- Yleispuristin Cocraft (tällä Joby kiinni Manfrottoon)
Mikrofoni
- Rode wireless go compact wireless microphone system
- 3.5mm trs to trrs adapteri (esim. Boya by-cip2)
- (Jos käytät iPhonea: apple lightning to headphone jack – 3,5mm stereoadapteri lightning liittimeen)

3 –Muoto
Kun yleisö, tekniikka ja sisältö on hallussa, palataan vielä ennen kuvausta siihen, missä video tullaan julkaisemaan. Tämä nimittäin vaikuttaa videon muotoon. Perinteisesti niin videot kuin kuvatkin ovat vaakatasossa, eli leveämpiä kuin korkeita. Somen aikana kuitenkin pystyvideot- ja kuvat saavat enemmän huomiota, koska puhelimen näyttö on korkeampi kuin leveä. Esimerkiksi Instagramissa yleisin kuvasuhde on 4:5. Sama toimii hyvin myös Facebookin mobiilisovelluksessa. Tarkasta ennen videon kuvausta kunkin julakisukanavan suositeltu kuvasuhde ja suunnittele videon muoto sen mukaan. Voit hyvin tehdä saman videon tarvittaessa sekä vaaka- että pystyrajauksella. Myös videon optimaalinen pituus riippuu julkaisupaikasta.
Monia videoita katsotaan ilman ääntä. Vaikka ääni ja äänenlaatu ovat tärkeitä, kannattaa miettiä myös, miten mobiilivideo toimii äänettömänä. Tekstitys on yksi ratkaisu. Toinen vaihtoehto on lisätä muita graafisia elementtejä, jotka tukevat videon viestiä ja antavat tarpeeksi informaatiota tarpeisiinne. Saatavilla on runsaasti appeja, joiden avulla voit muokata videota ja lisätä siihen elementtejä suoraan puhelimellasi. Esimerkiksi InShot on hyväksi havaitsemamme appi leikkausten tekoon. Sieltä löytyy myös mahdollisuus lisätä ikoneita tai tekstiä videoon!
Kerro meille TÄÄLTÄ mikäli olet kiinnostunut osallistumaan ilmaiseen 1,5 tunnin mobiilivideokoulutukseen webinaarimuodossa toteutettuna!
Kuvien ja videoiden vuosikelloon pääset täältä.